top of page
  • aklyuzko

ВПРОВАДЖЕННЯ КВАРТАЛЬНИХ ТА РІЧНИХ КОМЕРЦІЙНИХ ПРОПОЗИЦІЙ З ФІКСОВАНОЮ ЦІНОЮ НА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГІЮ


Директор комерційний ТОВ «ЕМА» Алексей Клюзко взяв участь у дискусії, що була ініційована ПРИКАРПАТЕНЕРГО • ТРЕЙД у рамках Energy Fredoom by Energy Club - Клуб енергетики. Темою обговорення була постанова Н К Р Е К П, яка зобов’язує постачальника впроваджувати квартальні та річні публічні комерційні пропозиції з фіксованою ціною на електричну енергію.


Впровадження квартальних та річних пропозицій за фіксованою ціною – правильний ринковий механізм, що цілком відповідає європейській практиці.


Однак, на сьогодні, ринкові умови не дозволяють постачальнику забезпечувати споживачів такими пропозиціями.

На ринку електричної енергії є суттєві розбіжності у правах та обов’язках учасників ринку, що унеможливлюють розвиток ринкових продуктів та створюють постійні проблеми для усіх учасників. Так, значна кількість споживачів зобов’язана здійснювати купівлю електричної енергії відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі», тобто в основному за фіксованою ціною на весь рік.


З іншого боку, виробники електричної енергії здійснюють продаж на оптовому ринку за фіксованою ціною, у кращому випадку, на місяць. Відповідно, постачальник не має на що спиратись при визначенні ціни продажу електричної енергії споживачу та має брати на себе високі ризики щодо можливості виконання своїх зобов’язань за фіксованою ціною продажу.


Споживач, розуміючи такі умови, не може ефективно спрогнозувати свої витрати та змушений щомісячно розглядати вимоги щодо підняття ціни у зв’язку з ринковими коливаннями на спотовому ринку. Виробники, через відсутність довгострокових договорів продажу електричної енергії, отримують щорічні збитки у період ринкового профіциту та обвалу ціни на РДН, що ставлять під загрозу підготовку до зимово-опалювального сезону та, у підсумку, стає причиною додаткових обмежень та регулювань на ринку.


Прийняття такої постанови без перегляду обов’язків інших учасників ринку тільки погіршує ситуацію. Наразі постачальник отримує додаткові обов’язки та стає найменш захищеним учасником ринку. Постачальник зобов’язаний надавати довгострокові комерційні пропозиції з фіксованою ціною, при цьому Правила роздрібного ринку електричної енергії передбачають можливість споживача змінити постачальника без жодних санкцій за дострокове розірвання договору постачання. З іншого боку, на виробників не накладені обов’язки з продажу електричної енергії за довгостроковими договорами, окрім того, чинне законодавство та практично монопольне становище дозволяють виробникам обмежувати відпуск електричної енергії постачальникам в односторонньому порядку без жодних штрафних санкцій.


ЕМА підтримує розвиток ринку та розширення ринкових продуктів, проте для забезпечення ефективного впровадження річних та квартальних комерційних пропозицій за фіксованою ціною необхідно забезпечити:

📌Покладання на виробників обов’язків з продажу квартальних та річних продуктів;

📌Впровадження відповідальності виробників за недотримання обов’язків з продажу електричної енергії за укладеними угодами;

📌Впровадження відповідальності споживачів за дострокове розірвання укладених довгострокових договорів постачання.


Переглянути весь прямий ефір дискусії ви можете за посиланням: https://www.facebook.com/watch/live?ref=watch_permalink&v=958483458932327

49 переглядів
bottom of page